вівторок, 12 березня 2013 р.

Музейне блогерство


Блогерство популярний і простий метод висвітлення інформації. Тим паче, що наш блог не є винятком. Нижче приведений список цікавих і корисних блогів, які ведуть окремі музейні спеціалісти, фрілансери, чи активісти деяких окремих музеїв. Кожен з них по своєму цікавий і корисний, але доступний лише на іноземній мові.
  • Museum 2.0 - сайт присвячений філосoфському підходу запозиченого із сфери Інтернет технологій. Він покликаний поширювати методи, які зроблять музей більш захоплюючим із залученням громади і зробить його більш живим елементом суспільства.
  • Indianapolis Museum of Art Blog - різноманітні теми музейної справи висвітлені в блозі Музею Мистецтв Індіанаполіса. В основному наголос ставиться на мистецькій тематиці.
  • ExhibiTrickіs -  присвячений різноманітним питанням музейної справи від теорії мистецтва до дизайну експозицій. Кожен віднайде щось цікаве для себе.
  • conference.archimuse.com - присвячений технологічним аспектам, які торкаються музейної справи.
  • Museum Planner - дуже цікавий і практичний сайт для тих хто цікавиться музейним дизайном або дизайном експозицій. Автор також подає багато прикладів дизайну вже виготовлених експозицій для генерації нових ідей.
  • Center for the Future of Museums - присвячений філософії та політиці сучасної музейної справи та спробі передбачити її майбутнє. Блог провадиться під егідої Американського Альянсу музеїв і містить публікації багатьох авторів різноманітної спеціалізації. Авторитетне видання розкриває багато нових тем.
  • Biomedicine on Display - блог Музею Медицини Копенгагського університету в Данії. Цікаве представлення важкої, з точки зору музейної справи, теми - медицини.
  • Te Papa's blog - блог команди Новозеландського музею "Те Папа", який ділиться своїм досвідом провадження музейної діяльності і проблем, які виникають при цьому.
  • BEYONDbones - висвітлення дуже широкого кола питань від Х'юстонського музею Природничих наук. Тут можна віднайти інформацію від неформальних методів навчання в музеї до свіжих новин науки.
  • Blog @ the Nelson-Atkins - блог присвячений музейним питанням мистецького напрямку і створений працівниками Музею Мистецтв Нельсона Аткінса в Канзас-сіті.
  • Liverpool Art Blog -  блог присвячений для висвітлення та аналізу мистецьких подій в Ліверпулі та сусідніх територій. Вартий уваги тим хто цікавиться сучасними тенденціями мистецтва.
  • blog.cogapp.com - Блог ведеться приватною компанією, яка займається розвитком музейних сервісів, в основному технологічних. Можна знайти цікаву інформацію про технологічні новинки і тренди в музейній сфері.
  • Brooklyn Museum - Блог Бруклінського музею, який є дуже активним, залучає громаду, розробляє нові методи. Цікаво буде перейняти натхнення і креативність бруклінських музейників.
  • Exhibit Files Blog - величезний ресурс присвячений методам і стандартам дизайну музейних виставок. Обов'язовий до перегляду і перейняття досвіду.
  • The Burke Museum Blog -  найактивніший блог присвячений природничому музейництву, який існує при Музеї Бaркa (Burke Museum) у Сієтлі (штат Вашингтон)
  • Artsology - блог більше присвячений мистецькому питанню, але можна віднайти цікаві музейні аспекти.
  • Museum Collections Up Close : MNHS.ORG - один з небагатьох блогів присвячений історичній темі в музеї. 
  • Mіami Science Museum Learning Blog - цікавий ресурс від Маямського музею науки
  • The Uncataloged Museum - цікавий блог Лінди Норріс, фрілансера, консультанта з музейної справи, яка відома і українському колу музейників, як стипендіат Фулбрайта. Блог про невідомі, але в той же час цікаві музеї. Декілька публікацій присвячено українським музеям.
Набагато гірше виглядає справа блогерства в Україні, де власне треба пошукати блоги на музейну тематику. Власне самі блоги існують, але вони не проповідують ідею блогерства, як такого і розвитку музейної справи. Радше музейні блоги, як наприклад блог Рівненського краєзнавчого музею використовується як стрічка новин. І такі приклади достатньо поширені. Невідомо навіщо було створювати даний розділ і називати його блогом. Але все ж є "перші з могікан", які цілком виправдовують свою назву - блог.   Перший з них називається "Музеї України", де його автор все більше і більше приділяє увагу закордонним музеям. Ми ж заохочуємо розповідати дописувачів даного блогу все ж про українські музеї. Сам же блог покликаний змінити ставлення до музеїв в України за що йому велика шана і повага.
Найбільшим і найінформативнішим є сайт-блог "Музейного простору" - платформа яка покликана об'єднати музейників України і висвітлює найрізноманітніші теми - від політики до музейного дизайну. Дана платформа заснована Українським центром розвитку музейної справи і є змішаною, тому окрім публікацій про музейну справу, а ній поширюється інформація про події в різноманітних музеях, останні новини з Міністерства культури, тощо.  І третій відомий нам блог - це той на якому ви читаєте дану інформацію. Він покликаний змінювати бачення музейної справи і підвищувати професіоналізм музейних працівників.

P.S. Якщо автор публікації пропустив і не приділив уваги деяким українським блогам, що присвячені музейній справі, то прошу не судити строго і поділитись інформацією в коментарях. Музейна справа - наша спільна справа.

0 коментарі:

Дописати коментар