неділю, 13 березня 2011 р.

Naturalis - день у музеї


Ну, гадаю, давно вже пора познайомитись не лише з мистецькими музеями. Один з найбільших природознавчих музеїв Нідерландів розташований у містечку Leiden, куди зручно дістатися потягом (як і взагалі майже у будь-яке містечко Нідерландів)менш ніж за якихось 30 хвилин. Єдине, що треба пам’ятати аби знайти його – на станції вам треба вийти у двері протилежні тим, що ведуть у центр. І все! Далі просто йдете за вказівниками метрів 150-200 і ви на місці. Заблукати у Нідерландах вкрай складно, всюди вказівники, попереджувальні знаки, а назва вулиці здебільшого прикріплена ледь не на кожному куті будинку, але про всяк-випадок на сайті музею розміщено дуже детальну мапу всього містечка (знов таки, задля порядку).

Тепер про музей. Вхід до музею розташований у історичній будівлі а експозиція – у сучасній будові, що з’єднана з нею скляною галереєю. При вході розміщено сувенірну крамничку, касу, чудова книгарню, де можна придбати фахову наукову літературу, ресторан і сходи на галерею. А от далі починається все найцікавіше.

Думаєте, природознавчий музей – це запорошені кімнати, де треба розмовляти пошепки, скрізь висять таблички «руками не чіпати!»а у склянках з формаліном плаває всіляка слизька бридота? Це точно не про Naturalis! Найперше забудьте про будь-які рамки – складне планування приміщень, з численними галереями, скляними стінами і сходами викликає почуття вільності і простору. Тут немає квадратових шафок, розставлених повздовж стін і діарам за тюлевою запоною – експонати розмішені у великих прозорих вітринах,розставлені на п’єдесталах, підвішені до стелі, вмонтовані у підлогу… і все до чого можна дотягнутися не тільки можна, ТРЕБА чіпати! Музей інтерактивний – вмонтовані у підлогу датчики видають звуки живої природи, вмикають екрани і підсвітку, численні моделі, муляжі і електронні забавки вимагають вашої участі. Нудитися тут просто ніколи!

Вся інформація видається двома мовами – дацькою та англійською. У Naturalis можна легко провести весь день. Музей має п’ять поверхів і крім виставкових зал тут також є кав’ярня, кінозала, бібліотека. Експозиція побудована не за систематичним принципом, а за окремими темами, які краще можуть пояснити пересічному відвідувачу усю складність організації і розмаїття життя на Землі. Експозиція в першу чергу навчальна але не академічна, навіть якщо ви не закінчили біофак і не є юним натуралістом, все одно – буде цікаво!

0 коментарі:

Дописати коментар