суботу, 19 березня 2011 р.

Вітряки - останні з могікан

Про Нідерланди всі достеменно пам’ятають три речі – тюльпани, голанський сир і вітряки. Так от, як би не вітряки, то не було б ні тюльпанів ні сиру, ні зрештою й Rijksmuseum, (бо тоді б ні з чого було б малювати знамениті натюрморти і пейзажі!). Як люблять тут казати – Бог створив Землю, а Нідерланди створили голанці. І вони мають повне право заявляти подібне: майже 60% Нідерландів - це землі які були осушені і фактично відвойовані у боліт і моря. За допомогою вітряків. Але за минуле сторіччя передові голанці більшу частину їх замінили на сучасні, «не такі романтичні зате значно ефективніші» як пояснили мені місцеві. Залишили лише кілька, як історичну памʼятку (я за два місяці їзди Голандією бачила 8).

Оцей, що на фото знаходиться у містечку Лейден, і перетворений на музей. Зваблива табличка обіцяла, що всередині все значно детальніше буде пояснено ще й англійською мовою. Вхід коштує лише 3 (найдешевший музей з тих, що мені тут траплялись!) зате й всередині власне немає нічого крім самого вітряка. Хіба що численні його зображення – з дерева, металу й паперу, реконструкція трьох житлових кімнат з гравюрами вітрячків на стінах і екран де крутять довге патріотичне й нуднувате (я не додивилась) відео про те як голанці створювали Нідерланди. Відео було таки англійською, більше табличок, за винятком тих, що просять спускатися додолу задкуючи, обличчям до східців, я не знайшла.

У ціну входить задоволення видряпатис
ь на оглядовий майданчик, потриматися за крило, зробити безліч фоток з неймовірними краєвидами і врешті, екстрим – спуск неймовірно стрімкими східцями назад, на рівну землю.

Зовні вітряк набагато цікавіший!

0 коментарі:

Дописати коментар