четвер, 27 грудня 2012 р.

, ,

10 рекомедацій Міккі від Мартіна Склара




American Indian museum. Washington DC. Фото автора
  • Знайте свою аудиторію. Не розповідайте нудні речі, говоріть з ними або ви їх втратите думаючи, що вони знають те що знаєте ви.
  • Поставте себе на місце відвідувача - Переконуйтесь якомога частіше, що дизайнер, співробітники та адміністрація розуміють середовище, так само як відвідувачі.
  • Організуйте потік людей і їхніх ідей - Використовуйте техніку розповіді історій, розповідайте історії, а не лекції, створюйте виставку з чіткою логікою
  • Використовуйте морквочку - Ведіть відвідувачів з однієї частини до іншої, створюючи візуальні принади і давайте "винагороди" за цю подорож
  • Говоріть з використанням візуалізації - Зробіть якісне використання невербальних методів комунікації - колір, форма, текстура, тощо.
  • Уникайте перевантаження - Уникайте бажання сказати якомога більше, показати дуже багато об'єктів. Не силуйте людей ковтнути більше, ніж вони можуть перетравити. Спробуйте краще стимулювати їх до більшого і надати їм в цьому допомогу.
  • Розкажіть історію за один раз - Якщо ж ви маєте багато інформації, то поділіть її на окремі, логічно впорядковані історії. Люди здатні краще сприймати інформацію, якщо шлях до наступного поняття є чітким і логічним.
  • Уникайте суперечностей - Чітка іституційна позиція допоможе вам намалювати межі ідентичності. Публіка повинна знати хто ви і яка різниця між вами та іншими установами [чи виставками прим. авт.]
  • Для кожної  діяльності дайте відвідувачам тисячі розваг. Дайте їм можливість вибору насолоджуватись самими собою,  що дозволить їм збагачувати досвід особисто. Зробіть середовище насиченим і яке апелює до всіх відчуттів. 
  • Тримайте все на висоті  -  Ніколи недооцінюйте важливість чистоти і рутинних завдань. Люди очікують отримати хороше видовище кожного разу і скоріше зауважать поламані і брудні речі
Цитовано: Martin Sklar, Walt Disney Imagineering, Education vs. Entertainment: Competing for
audiences, AAM Annual meeting, 1987 Copyright Walt Disney Company.
за джерелом McLean, Kathleen. Planning for People in Museum Exhibitions. Washington, DC.
Association of Science and Technology Centers. 1993
Переклад здійснено Червоним Євгеном
Continue reading 10 рекомедацій Міккі від Мартіна Склара

вівторок, 25 грудня 2012 р.

Про "нову музеологію"


Деякі музеї вже прийняли, а більшість лише починають приймати концепцію “нової музеології”. Перед ними стоїть ряд випробувань, що повязані з цією трансформацією. Якщо в минулому основними завданнями стояли висока спеціалізація, централізація роботи, виконання короткотермінових завдань, інституційна незалежність, то сучасні музеї намагаються вирішувати свої завдання шляхом формування нових поглядів, переосмисленням старих знаннь і поглядів, при яких формуються абсолютно нові і незвідані грані відображення реалій. Енциклопедичні знання знову набирають ваги в музейному середовищі, але вже у новій формі. Куратори намагаються створити новий продукт шляхом поєднання фактів і  розуміння їх причинно-наслідкових звязків на основі нових наукових досліджень та етично-моральних стандартів, щоб відійти від форми представлення відокремлених енциклопедичних фактів. Єдино можливим шляхом такого розвитку є різнобічна кооперація з найширшим колом людей та організацій. Ця тенденція проявляється у всіх сферах практичної музеології - від створення виставок,  визначення місії музею, прийняття різноманітних рішень, внутрішньої та зовнішньої діяльності музею. Всі ці тенденції можна спостерігати на різних етапах розвитку у кожному музеї. При цьому виникають нові стандарти музейної роботи, які повязані не тільки зі зміною основної концепції музейної діяльності, але й змінами в оточуючому світі. Першочерговими принципами діяльності стають етичні норми, ощадне використання ресурсів та енергії, ресайклінг, тощо. Згідно цього музеї повинні виступати взірцем і подавати приклад “стабільного розвитку” для громади і її окремих членів. Вони виконують роль наочного прикладу роботи концепції “нової музеології” і демонструють способи її осмислення та реалізації . Трансформацію музею за концепцією “нової музеології”  вимагають час і суспільство, тому рано чи пізно всі музеї повинні перейти до неї або просто зникнути з культурної карти міста, країни чи світу.
Continue reading Про "нову музеологію"